HOME
NOVOSTI
BIOGRAFIJA
DISKOGRAFIJA
FOTOGALERIJA
MULTIMEDIJA
FORUM
LINKOVI
KONTAKT
Copyright 2009 "DOLORES O'RIORDAN SERBIA" : Design by Andrea : r2e1a@yahoo.com
Dolores je ucila da svira klavir i pevala je u horu, a je bilo ono sto je najvise volela. Kad je napunila 17 godina pocela je da uci da svira gitaru i prvi put se zaljubila. Mike O'Mahony je bio njena prva i prava ljubav. Dolores je odlucila da napusti roditelje i pocne da zivi sa MIke-om, njihova veza je svakim danom postajala sve gora i gora.

U prolece 1989 jedan poznanik je rekao njenom decku da je upravo napustio jedan bend, gde je bio pevac. Taj covek je bio Nial O'Quinn, a bend se zvao The Cranberry Saw Us. Bend je trazio novog pevaca, a Dolores koja je pevala u pabovima je odlucila da okusa srecu.

Braca Hogan (Noel i Mike) i bubnjar Gergal Lawler su bili osnivaci novog rok benda. Kada je Dolores prvi pud dosla da se sastane sa bendnom nosila je ljubicasto odelo, sto je zadivilo momke iz benda. Njene prve recu si bile: "Ok, pokazite mi sta imate". Dolores je ponela sa sobom svoju opremu koja je bila loseg kvaliteta i otpevala im je jednu pesmu od njenog idola Sinead O'Connor. Noel, Mike i Fergal su slusali Dolores sa odusevljenjem, nisu imali nikakvih sumnja ko ce biti novi pevac, u ovom slucaju pevacica benda. Iste veceri Noel je dao Dolores kasetu sa jednom njegovom pesmom i trazio od nje da napise tekst pesme. Nedelju dana kasnije Dolores je dosla na probu i otpevala pesmu "Linger", koja je postala jedan od hitova benda.Nakon nekoliko dana napisali su "Sunday", a nakon toga i ostale pesme. Dok se bend formirao, Dolores-in privatan zivor je postajao pravi pakao: Mike O'Mahony ju je zlostavljao fizicki i psihicki,imao je obicaj da je udara u lice i ako bi pocela da place pretio bi joj da ce da je baci kroz prozor. Ma koliko je on bio los prema njoj, ona ga je stvarno volela. Mnogo pesama je posveceno njemu i njohovoj vezi.

U medjuvremenu bend je snimio svoju prvu demo kasetu, imao prve svirke, i promenio ime u "The Cranberries",  na Dolores-inu inicijativu. Lokalne novine su pocele da pisu o njima, i postali su glavna tema mnogih muzickih izdavackih kompanija, medju kojima je bila lokalna muzicka kompanija Xeric Records. Posle nekoliko slusanja materijala odlucili su da naprave ugovor sa bendom. Bend je shvatio da ne mogu sve sami da rade, pa su odlucili da nadju menadzera. Piers Gilmore, direktor Xeric Records-a, se ponudio da bude njihov menadzer, sto je bend prihvatio. Nakon izdavanja demoa sve vise i vise muzickih kompanija je bilo zainteresovano za bend. Piers Gilmore je primio masu poziva. U junu je odbio ponuce sledecih kompanija: Warner, Virgin, CBS, Rough Trade, EMI i Imago. Bend je potpisao ugovor sa Island Records-om za 6 albuma. Zbog ugovora sa Xeric-om koji je isticao, Gilmor je pozurivao bend, zahtevajuci da prvi singl i album budu gotovi te godine.

U avgustu The Cranberries-i su snimili svoj debi video za prvi singl "Uncertain". Nakon nekoliko nedelja posle veoma napornog posla u veoma kratkom vremenu snimnjen je Uncertain EP. Izdat je u oktobru 1991 godine. To je bio prvi komercionalni mini album snimnjen na CD-u i ploci.

U februaru 1992, pod pritiskom Piers Gilmore-a, The Cranberries-i su bili primorani da se vrate u stidio, ako nisu zeleli da otkazu ugovor. Protiv njihove volje bend je poceo sa snimanjem albuma za izdavacku kompaniju Xeric. Album je snimnjen prod totalnom Gilmore-ovom kontrolom, koji je zeleo da kombinuje dens ritmove sa gitarama.
1, 2, 3, 4, 5