HOME
NOVOSTI
BIOGRAFIJA
DISKOGRAFIJA
FOTOGALERIJA
MULTIMEDIJA
FORUM
LINKOVI
KONTAKT
Copyright 2009 "DOLORES O'RIORDAN SERBIA" : Design by Andrea : r2e1a@yahoo.com
Puno ime: Dolores Mary Eileen O’Riordan Burton
Karijera: Dolores je pevacica The Cranberries-a od 1990 do 2004, za koje je napisala sve pesme. Nakon raspada grupe zapocela je svoju solo karijeru, 2007 izdala je svoj prvi solo
album pod nazivom "Are You Listening", dok drugi album koji treba da izadje pocetkom 2009 je u zavrsnoj fazi.
Datum rodjenja: 06.09.1971.
Visina: 1.61m
Mesto rodjenja: Ballybricken, Irska
Roditelji: Terence O’Riordan i Eileen Greensmith.
Bracni status: Dolores se udala za Don Burton-a, menadzera grupe Duran Duran 18.07.1994 u Irskoj
Deca: Sin Taylor Baxter (November 23, 1997), cerke Molly Leight (January 27, 2001) i Dakota Rain (April 10, 2005) i posinak Donny.
Muzicko iskustvo: Dolores je pre Cranberries-a pevala i svirala orgulje u crkvenom horu i
imala je par nastupa u pabovima. Klavir svira od svoje pete godine, a gitaru od sedamnaeste godine.
Muzicka opredeljenja: R.E.M., The Sundays, The Smiths, Sinead O’Connor, Duran Duran, Elvis Presley, John Lennon, Irska folk muzika i Africka muzika.
Hobi: Soping, kuvanje, pecanje, filmovi
Mesto stanovanja: Peterborough u Ontariu, Canada.

Dolores Mary Eileen O'Riordan je rodjena 06.09.1971 u Ballybricken-u (grad 8 miilja izvan Limerick-a) ,u siromasnoj Irskoj catolickoj porodici, kao najmladja od sedmoro dece. Njeni roditelji su Eileen Greensmith i Terrance O'Riordan. Nakon njenog rodjenja Terrance je doziveo saobracajnu nesrecu na motoru i ostao nepokretan. Iako je imala stariju sestru, vise je volela da se igra sa starijom bracom. Zivot njene sestre je prikazivao tipican zivot devojaka iz striktnih katolickih porodica, a to je zaprvo zivot koji se bazirao samo na porodici i ni na cemu drugom. Iz tog razloga je pokusavala da ne bude devojcica: imala je kratku kosu, nosila musku odecu, spalila je svoje lutke i zakopala ih u dvoristu, igrala je futbal i druzila se samo sa decacima. Cesto kada su decaci odbijali da se Dolores igra sa njima,ona bi odlazila u simu. Tamo bi provodila sate setajuci i pricajuci sa svojim psom i otkrivajuci mu svoje tajne. Osim psa, njen deda Joe je bio njen najbolji drug, kasnije je posvetila dve pesme svom dedi (Atosa (Iosa) i Joe).

Kada je imala 11 godina napisala je svoju prvu pesmu "Calling" na starom Yamaha sintisajzeru. Pesma je o jednom decku, koji je bio 10 godina stariji od nje i koji joj se mnogo svidjao. Kako Dolores kaze izmedju njih nije bilo nista osim jednog zagrljaja.

Nikada nije nosila suknje i haljine, vise je volela da nosi farmerke i majce. Nije se slagala sa devojcicama iz odeljenja vise je volela da sama stoji sa strane. Jedanput njeni profesori i roditelji su insistirali da ima duzu kosu, ali njoj se nije svidela ta ideja, pa je ulepila kosu sa zvakom, tako da su morali da je osisaju. Njenih 10 mindjusa su takodje smetali profesorima,pa su imali naviku da joj ih skinu.
1, 2, 3, 4, 5